BOBTA

Beheer oude brandweerwagen Ter Apel

Vergroot de foto

De BOBTA (Beheer oude brandweerwagen Ter Apel) is een groep (oud)brandweermensen die een oude Fordson Thames brandweerauto hebben gerestaureerd. Deze Fordson heeft vroeger dienst gedaan in Ter Apel.

Deze auto heeft eerst dienst gedaan in Sellingen maar omdat daar veel bossen waren en deze auto daar niet goed uit de voeten kon, werd de Fordson in 1956 overgeplaatst naar Ter Apel. De auto deed nog dienst tot 1974 daarna kwam er een DAF. 

Na de vervanging is de auto nog enige tijd in Ter Apel gebleven waarna de auto diverse malen is doorverkocht aan landbouwbedrijven. Toen de Fordson gekocht werd door de heer Bruining uit Engelum kwam hij weer in beeld bij het korps van Ter Apel.

 
De post Ter Apel kwam toen op het idee om de auto te restaureren. Uit eigen middelen werd de auto gekocht. Zo kwam in 1994 de Fordson weer in Ter Apel en werd herenigd met nieuwe en oude brandweerleden.
 
Er werd toen een stichting in het leven geroepen onder de naam BOBTA wat staat voor Beheer oude brandweerwagen Ter Apel. D.m.v. sponsoring lukte het de leden van de BOBTA om de wagen in 1996 weer geheel in oude staat terug te brengen.